Budgetraset i USA

By | 1 oktober, 2013

Så hände det som känns lite overkligt för en svensk. USA stängde ner, och de flesta statsanställda skickades hem. Detta för att republikanerna röstade nej till budgeten. Märk väl, det här var egentligen ingen speciell budget, utan mer standard, något som normalt passerar utan större problem. Resultatet är att nästan en miljon amerikaner nu inte har något jobb att gå till. Tänk dig något liknande i Sverige, att plötsligt en dag så får 90% av de statsanställda beskedet att de måste stanna hemma, eftersom det inte finns någon budget. Otänkbart. USA liknar nu mer Grekland eller Italien än ett civiliserat västland.

Skälet till att republikanerna sade nej är för att de inte gillar Obamas hälsovårdssystem, och gör vad som helst för att förhindra det. De tror att Obamacare innebär domedagen, slutet för allt vad frihet heter, och är första steget för att antikrist ska komma till jorden. Nu överdriver jag inte ens en smula, utan det är precis så det är. De är helt enkelt galna! Nu kanske någon tänker att Obamacare ju redan blivit lag och allt det där, och det är just där skon klämmer för republikanerna. Då både senat och president är demokrater som gillar Obamacare, så är deras enda sätt att stoppa det genom att göra vad de just gjort – stänga ner USA, kosta vad det kosta vill.

Och det kommer att kosta, lita på det. Över en miljard kronor per dag är en siffra jag sett, och det kan nog stämma. Nu gäller det bara att hoppas att de mer sansade republikanerna tar sitt förnuft till fånga, annars kan konsekvenserna för USA och världsekonomin bli katastrofala.