Hotet från Ryssland

By | 28 september, 2013

Berlinmuren föll, och Sverige avskaffade sitt försvar. Det såg visserligen lite kritiskt ut där ett tag när baltstaterna förklarade sig självständiga, men det löste sig ju. ”Alla” verkar tro att det inte längre finns några risker för krig i Sveriges närområde, och att Ryssland numera är en rätt så beskedlig björn. Sådana tankar är givetvis helt vansinniga! Putin är, om nu någon inte märkt det, en ryss av den gamla skolan, skolad i KGB. Att en sådan inte är att lita på säger sig ju självt. Sveriges nedrustning måste alltså passa honom perfekt.

Inte nödvändigtvis så att Sverige skulle anfallas av Ryssland, men det är ju en fråga om solidaritet med våra grannar också. Baltländerna och Finland främst, men även andra forna sovjetrepubliker. Ryssland agerar mer och mer aggressivt på den internationella arenan efter ett antal svåra år, och säkerligen finns där en stor vilja att visa att man fortfarande är en av de stora pojkarna, med en militär slagkraft som bara USA kan matcha. Sist jag kollade var inte Sverige medlem av NATO, så därifrån har vi knappast någon hjälp att vänta.

Det går snabbt att rusta ned ett försvar, men bygga upp det igen tar tid. Vi kan inte sitta och vänta, nu när det blir allt tydligare att den ryska demokratin inte är annat än fernissa. Putin och hans pojkar har fördelen att de än så länge värderar stabilitet. Men när de uppnått vad de anser vara tillräcklig stabilitet, vad händer då? Och ännu värre, vad kommer efter Putin? Vi kan helt enkelt inte sitta med armarna i kors och vänta på att Ryssland ska visa sina rätta färger, utan måste börja rusta upp det Svenska försvaret NU!