Konsten att fika upp en hel dag

By | 30 oktober, 2013

Det har väl inte undgått någon att det råder ett närmast fascistiskt fikaklimat när det gäller offentliga verksamheter. Det är heller inget att skoja om, det är verkligen så allvarligt som det låter och verkar. Om det skulle vara så, gud förbjude, att det en dag inte finns något fika till vare sig förmiddagen eller eftermiddagen så kommer det att råda en närmast upprorisk stämning på kontoret, där människor inte har fått sin dos av det söta till sin åttonde kaffekopp. Mycket märkligt beteende är det, men det går också att utnyttja det för den late, om man så vill.

Själv är jag ganska sparsam när det kommer till arbetsinsats, helt enkelt för att det inte krävs speciellt mycket av mig att göra det jag gör. Ju högre upp i hierarkin du kommer inom offentlig verksamhet, desto mindre praktiskt utfört arbete behöver du göra och det finns vissa dagar som jag bara sitter och rullar tummarna och surfar på Teknikmagasinets hemsida. För syns skull så är det ju viktigt att man ändå rör sig utanför kontoret och pratar med sina kollegor och då gör du bäst i att ta med dig ett anteckningsblock och titta in i de olika korridorerna.

Något som anställda alltid kommer att göra är att bjuda chefen på fika, så tar man en vända genom huset kan man fika upp dagen, utan att egentligen behöva göra något. Bara snacka massa skit och lite jobb, kolla av läget helt enkelt och säga att man är lite orolig för hur det går med det ena eller det andra. Hålla de anställda lite på tårna alltså, medan man själv glider runt och blir bulltjock.