Moderaterna fortsätter att tappa

By | 3 september, 2013

Moderaterna fortsätter att tappa i opinionsmätningarna, och det är svårt att förstå varför. Om de tappade röster till de andra allianspartierna vore det inte så svårt att förstå. De är ju alla en del av samma allians så att säga, och en del föredrar Folkpartiet framför Moderaterna, eller kristdemokraterna framför Moderaterna. Men det som händer är ju att Socialdemokraterna, vänstern och miljöpartier ökar, på bekostnad av allianspartierna, främst då Moderaterna. Detta trots att alliansen lett Sverige genom den ekonomiska krisen på ett bra sätt, det håller till och med motståndare med om. Varför då detta tapp? Är inte ekonomin viktigt för vanligt folk?

Visst är den det, men då ska vi komma ihåg att Socialdemokraterna under Göran Persson visade att de också kunde hantera svåra ekonomiska tider. Moderaterna och övriga allianspartier kanske därför inte ses som räddare i nöden, utan vanligt folk tycker nog att de gör ett lika bra jobb som sossarna med ekonomin, och då blir det ju helt plötsligt andra frågor som hamnar på tapeten. Eftersom sossarna är i opposition kan de också lova saker och ting, något Moderaterna och övriga allianspartier måste vara försiktiga med. Det kommer nog väljarna att märka om det blir maktskifte efter nästa val, något som verkar troligt. Sossar, miljöpartister och vänsterpartister kommer att få svårt att visa att de är bättre än allianspartierna.

För att kort summera: Socialdemokraterna, vänstern och Miljöpartiet vinner väljare på att de är i opposition, och inte för att folk tycker att Moderaterna gör ett särdeles dåligt jobb.