Ska det vara så svårt att få vara ifred?

By | 13 januari, 2015

Det absolut värsta jag vet är tjat. Gör si, gör så, hämta det och skänk din värdighet. Jag trodde att ett äktenskap skulle handla om att göra saker åt varandra, inte att en av oss skulle vara slav åt den andre. Och det börjar bli lätt att förutsäga när överkuckut i hushållet ska domdera med sina order. Jag hör på tonfallet, det liksom vibrerar av ilska i luften och du känner hur doften av svavel närmar sig i takt med hovslagen i golvet medan jag sitter i godan ro och smuttar på min tredje konjak framför senaste numret av Jakt.

Hur betvingar jag då denna varelse, denna hondjävul stigen ur underjorden av billigt rödtjut och uttryckslösa botoxleenden? Jag stänger innerdörren. En dörr för inomhusbruk kan vara det bästa som uppfunnits sedan destillatorn, dubbelbrakan och provsmakning på systembolaget. Den fungerar bättre än alla präster och biblar gemensamt. Inte enbart stänger dörren det röda klövdjuret ute, det dämpar också alla de besvärjelser som varelsen försöker kasta på mig. Dörrarna är dessutom i utmärkt kvalité, vilket betyder att de upprepade försöken att ta sig in är lika lyckosamma som ett lingon i en supernova.

Att stänga innerdörren blir som att dra en linje i sanden. Det här är jag och mitt och här kommer inte Lucifers och dess avkommor in för att återskapa hushållets övriga helvete även i mitt rum. Det ska väl inte vara så svårt att begära lite tid för sig själv ibland? En innerdörr gör då jobbet åt dig, på ett tydligt och effektfullt sätt.