Valet 2014 närmar sig

By | 4 augusti, 2013

2014 närmar sig, och därmed ännu ett riksdagsval. Ska man tro på opinionsmätningarna så är det hela redan klart, och det blir maktskifte. Det är dock ett år kvar, och mycket kan hända på den tiden, hur otroligt det än kan verka. Men det verkar bara finnas två realistiska scenarier: antagligen blir det en socialdemokratisk regering, eventuellt tillsammans med Miljöpartiet, med stöd från vänstern. Eller så får ingen sida majoritet utan att behöva förlita sig på Sverigedemokraterna, något ingendera sidan egentligen vill.

Om Sossarna, Miljöpartiet och vänstern tillsammans lyckas få majoritet, så är det inte mycket mer med det. Vi får fyra år med en socialdemokratisk statsminister, med allt vad det innebär. Om både Centern och kd misslyckas med att ta sig in i riksdagen så är nog detta resultat oundvikligt.

Det andra scenariot är att ingendera sidan får majoritet, något som inte verkar helt otroligt. Båda sidorna har sagt ”aldrig i livet” till att samarbeta med Sverigedemokraterna. Så blir resultatet då en minoritetsregering? Det är inte omöjligt, och i så fall blir det troligen en socialdemokratisk regering, eventuellt med gröngölingarna, som förlitar sig på tillfälliga överenskommelser med främst Centern, men även Folkpartiet. Centern har ju sossarna en lång historia av att samarbeta med, och även om Centern säger sig vara helt hängivna alliansen, så kan ju ett val ändra mycket. En situation där Socialdemokraterna regerar med hjälp av Miljöpartiet och Centern är alls inte otrolig. Men som det ser ut nu så lutar det nog åt att vi får ett relativt odramatiskt regeringsskifte.