Väljarbarometern augusti

By | 26 augusti, 2013

Väljarbarometern för augusti är här, och den är besynnerlig läsning. Nästan alla partier står stilla, och det är bara ett parti som tydligt minskar, samtidigt som ett annat ökar. Moderaterna backar från 28,3 till 26,6, och Sverigedemokraterna ökar från 7,6 till 9,9. Besynnerlig och lite småobehaglig läsning måste man nog säga. I övrigt backar Sossarna med en halv procentenhet till 30,5 och KD lyckas ta sig över spärren när de går från 3,8 till 4,1. Helt klart är att valet kommer att bli en rysare, vill det sig riktigt illa kommer varken Centern eller KD in i riksdagen. Att det blir maktskifte står nu nästan helt klart.

Ska man försöka sig på att analysera siffrorna från augusti vet jag inte riktigt vad jag ska säga. Det verkar ju definitivt som ganska många har gått från Moderaterna till Sverigedemokraterna, och det verkar ju allt lite underligt. Det enda skälet till detta kan ju vara invandringspolitiken och sådant. Ekonomiskt så står ju Sverigedemokraterna mest till vänster, med allmänt valfläsk till folket och satsande på pensionärer och liknande. Men det är knappast skälet till att folk lämnar Moderaterna för Sverigedemokraterna. I sådana fall kunde de ju lika gärna rösta på kommunisterna!

Men jag tycker nog inte att Moderaterna ska satsa på att locka till sig Sverigedemokraterna genom att försöka anamma deras invandringspolitik. Se bara på Danmark, där en stolle som Pia Kjaersgaard fick en maktställning just på grund av att de andra partierna försökte fjäska in sig hos henne med hårdare tag mot muslimer och liknande.